Dünya

Dünyanın En Büyük Yanardağı Patladı!

Dünyanın en büyük etkin yanardağı olan Hawaii’deki Mauna Loa yanardağı, 40 yıl sonra birinci defa patladı. Yanardağdan çıkan lavlar şimdi sadece dağın tepe bölgesinde (krater içinde) akarken, dağ etrafındaki sakinlere kül yağma ihtimaline karşı ihtar gönderildi.

Öte yandan yanardağdaki durumun her an süratli bir halde değişebileceği açıklandı. ABD Jeoloji Servisi, volkanın alarm düzeyini en yüksek düzey olan ‘uyarı’ düzeyine çıkardı. Lokal saat ile 23.30’da patlayan yanardağdan şu ana kadar gelen manzaralar ise şu formdaydı:

Mauna Loa yanardağından imgeler:

Lavların termal imajı:

Mauna Loa yanardağı nerede?

Mauna Loa, ABD’nin Hawaii eyaletinde, grup adaların en büyüğü olan “Hawaii Büyük Adası”nda yer alıyor. Ada, Mauna Loa ile birlikte toplam 7 farklı yanardağa mesken sahipliği yapıyor.

Yanardağın patlaması ne kadar çok insanı etkileyecek?

Yanardağda ani bir değişim sonucunda lavların şiddetini artırması, büyük bir tehlikeye neden olabilir. Yetkililer tarafından yapılan açıklamaya nazaran lavlar, insan hayatı için nadiren tehlike olsa da altyapı için ziyadesiyle yıkıcı olabilir, maddi hasara yol açabilir.

Bununla birlikte Dr. Jessica Johnson tarafından paylaşılan bilgilere nazaran yanardağdan çıkan volkanik gaz, mahallî vatandaşlar için solunum sorunlarına yol açabilir.

Mauna Loa’nın geçmiş patlamalarında süratle akan lav, volkanik gaz, ağır dumanlı hava ve büyük ve yıkıcı depremler yaşanmıştı. Son patlama öncesinde ise bölgedeki sismik aktivitelerin olağan vakitlere nazaran 2 ila 3 kat ortasında arttığı gözlemlenmişti.

Yanardağın bulunduğu ada, 200 bin sakine ev sahipliği yapıyor. Yanardağ patlamasının dünya genelinde bir tesire sahip olup olmayacağı şimdi paylaşılmadı.

Mauna Loa, Türkiye yahut tüm dünya için bir tehdit oluşturuyor mu?

Mauna Loa yanardağı, dünyanın en büyük etkin yanardağı olsa da Dünya’nın büyüklüğünü düşündüğümüzde küçük bir kıvılcım gibi kalıyor diyebiliiriz. Dolayısı ile ne tüm dünyayı etkileyecek bir küresel felakete ne de yaklaşık 13 bin kilometre uzaklıktaki Türkiye’ye tesir edecek bir büyüklüğe sahip değil.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu