Haber

Samsun Mimarlar Odası Merkez Site Camisinin Yıkılmasına Karşı Çalışıyor

MEHMET REBİİ ÖZDEMİR

Samsun Mimarlar Odası Başkanı Burak Şener, “Tarihimizi, geçmişimizi bilmemiz lazım. Şehirdeki hafızayı unutmamalıyız, yoksa o şehir kendi içinde bir kısır döngüye girer. Nasıl ki insanlar Alzheimer’a yakalanıyorsa, şehir de öyle olsun.” Alzheimer’a yakalanırsak maalesef o şehrin kültürünü kaybedeceğiz. Daha güzel, daha kültürlü şehirler.” “Maalesef bu kadar yıkım şehirleri kültürsüzleştiriyor. Bu nedenle Site Camisi ile ilgili önemli bir proje üzerinde çalışıyoruz. Site Camisini korumaya, hatta tescil ettirmeye çalışıyoruz” dedi.

Samsun Mimarlar Odası, AKP’li Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin Merkez Site Camisi’nin yıkılması talebine tepki gösterdi. Mimarlar Odası üyeleri, kentin simgelerinden biri olduğunu ve kentin anısına korunması gerektiğini belirterek, yıkımın durdurulması için dava açtı.

“ŞEHİR HAFIZASININ KORUNMASI GEREKİYOR”

Burak Şener şunları söyledi:

“Bildiğiniz gibi Samsun’da Site Camii ile ilgili bir durum lehimize gelişti. 1976 yılında yapılan bu caminin o dönemin kurallarına uygun olması nedeniyle Mimarlar Odası olarak Site Mescidi’nin korunması gerektiğini belirttik. Döneminde modern bir yapıya sahip olan, 1976 yılında ise teknik açıdan zor bir yapıydı. Eğrisel kubbesi ve betonarme kubbe yapısı günümüze kadar ulaştığından, Site Camisi olarak Site Camisi’nin de korunması ve korunması gerektiğine inananlar arasındayız. Cami artık Samsun şehrinin bir algısı, bazen bir hatırası haline gelmiştir.Samsun’da buluşma noktalarında mutlaka birçok insanın hafızasına kazınmış bir mekandır.Site Camisi elbette plan ve projeler olabilir. Yerel yönetimlerin ama savunma odaklı projelerle gidersek en azından Samsun için Alzheimer hastalığını ortadan kaldırırız çünkü her şeyi yıkmak çözüm değil.Bizim de kendimizi savunmamız lazım.Tarihimizi, geçmişimizi bilmemiz lazım. Şehirdeki hafızayı unutmamalıyız. O şehir artık kendi içinde bir kısır döngüye girmiştir. Nasıl ki insanlar Alzheimer’a yakalanıyorsa, eğer şehir de Alzheimer’a yakalanırsa maalesef o şehrin kültürünü kaybederiz. Ne yazık ki daha uygun, daha kültürlü şehirler için bu kadar yıkım, şehirleri kültürsüz hale getiriyor. Bu nedenle Site Camisi ile ilgili önemli bir proje üzerinde çalışıyoruz. Site Camisini korumaya, hatta tescil ettirmeye çalışıyoruz. Tesciliyle ilgili dava açtık. Bu davada mahkeme aleyhimize ret kararı vermişti ama istinaf mahkemesi çok hoş bir karar vererek lehimize çevirdi. Yani davayı yeniden gündeme aldı ve dosyayı yeniden güncellenmek üzere mahkemeye geri gönderdi. Bu bizim için gerçekten çok iyi bir gelişme. “Site Camisi’nin korunması gerektiğine inanıyoruz ve bunu başarmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

saraykoyajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu